Book on the run

På en lille ferietur til Paris for nylig, besluttede min kæreste og jeg at gå en tur langs Seinen. Vi ville blandt andet se skulpturparken ved “Quai St. Bernard”. Da vi stod og kiggede på en af skulpturerne, var der noget usædvanligt, der fangede mit blik; I et hulrum i skulpturen lå en bog indpakket i plastik. Ved et nærmere eftersyn fandt jeg en mærkat på bogen med henvisning til http://www.bookcrossing.com. Jeg mente nok at jeg havde læst om noget lignende på et tidspunkt, men kunne ikke lige huske, hvad det gik ud på. Nu var bogen, eller rettere bøgerne, for der var mere end en, på fransk, hvilket ikke er min stærke side, så vi lagde pænt bøgerne på plads og gik videre. Episoden blev arkiveret under “det-må-vi-prøve-at-google-når-vi-kommer-hjem-hvis-vi-ellers-husker-det”

Vel hjemkommet fra Paris sad jeg en dag foran computeren og var løbet tør for ting, der skulle googles, da jeg kom i tanke om disse bøger i Paris. Jeg kunne ikke huske navnet på websitet, men så havde jeg jo noget google-detektivarbejde foran mig – hvilket jeg holder meget af. Jeg fandt hurtigt ud af at det måtte være http://www.bookcrossing.com der var tale om. Så jeg besøgte naturligvis deres website.

Bookcrossings filosofi er, at litteratur skal “slippes løs”. Bookcrossing-brugere registrerer en eller flere bøger på websitet, sætter en mærkat på bogen med oplysninger om bookcrossing og et ID, og slipper derpå bøgerne løs “in the wild” – dvs. lægger dem et offentligt sted, hvor en forbipasserende kan samle bogen op. Ideen er så, at finderen kan tage bogen med hjem og læse den, registrere fundet på bookcrossing, og så slippe bogen løs igen.

“Nå ja”, vil nogen nok sige, “det er der da ikke ret mange der gider at være med til. Det er jo en dårlig forretning”. Tjah, foreløbig er der ca. 249.000 registrerede brugere, og de har sat over 1.000.000 bøger fri. og tallet er stadig stigende. Alene i Danmark er der i skrivende stund 815 medlemmer. Antallet af bøger “in the wild” er 60 – sjovt nok er der en uforholdsmæssig stor del af disse, der ligger i Aabenraa – men sådan er der jo så meget. På verdenplan er den flittigste bruger en canadier med skærmnavnet “rloeffle”, han har “udsat” intet mindre end 7.122 bøger.

Ideen til bookcrossing opstod i marts 2001 da grundlæggeren, Ron Hornbaker, stødte på websitet http://www.phototag.org og http://www.wheresgeorge.com. Phototag.com sætter engangskameraer i omløb. Disse kameraer kan efter endt brug indsendes til phototag.com som fremkalder billederne og offentliggør dem på deres website. Hos Wheresgeorge.com kan brugerne registrere dollarsedler. Serienummer og lokalitet registreres, og det er således meningen at man skal kunne følge en pengeseddels rejse rundt i verden. Ron Hornbaker tænkte, at sådan en ting måtte han også have – mens han tænkte, kom han til at se på sin overfyldte bogreol, og så var bookcrossing-ideen født.

Kæresten og jeg syntes begge to om ideen, og vi har allerede sendt flere bøger i cirkulation, og har flere undervejs.

Leave a Reply