Øl-boblen brister?

Jeg holder meget af øl! Sådan, så er det ligesom ude i det åbne. Jeg holder af øl i almindelighed og godt øl i særdeleshed. Bevares, der kan godt gå lang tid imellem, jeg smager på varerne, men så meget større bliver glæden, når lejligheden så endelig byder sig.

Kan det passe, at jeg er den eneste, der har lagt mærke til ølprisernes himmelflugt gennem den seneste tid? Jeg var for nylig sendt i byen for at købe en gave til en kollega. Jeg havde fået kr. 200,- til opgaven og gaven skulle være øl. Jeg gik ind i en specialforretning og kom ud lidt senere med 4 (siger og skriver fire) øl i en kurv formedelst kr. 275,-. Det svarer til en literpris på lidt under kr. 100,-. Kan det passe, at jeg er den eneste, der synes at der er et voldsomt misforhold mellem pris og mængde? Og inden læseren farer i blækhuset: Jeg udelader med vilje kvalitet som parameter, da der ikke er tvivl om, at der er tale om kvalitetsøl. Men jeg beder jer – næsten kr. 45 for 0,6 liter øl, fra et bryghus på Nørrebro, i Føtex! Prøv at forestille jer hvad sådan en øl skulle koste på et værtshus. Med den almindelige værtshusavance taler vi vel om henved kr. 200. Det bliver altså ikke med mig som Ofelia!

Her på Franks Blog har vi bedt Franks Analyseinstitut om en kommetar til udviklingen og her hedder det blandt andet:

Der er i øjeblikket sket en overophedning på ølmarkedet. Nye bryggerier skyder op næsten dagligt og de fleste af disse har kun kapacitet til en meget begrænset produktion. Deres overlevelse på markedet betinges derfor af høje afsætningspriser. I øjeblikket er der blandt forbrugerne en stor interesse for øl, der er andeledes end den traditionelle danske pilsner, og forbrugerne er parate til at betale for at dyrke denne interesse. Så det ser ud til at markedet for nu kan bære denne udvikling, men det kan frygtes, at der er tale om en boble, der brister, den dag en lille dreng i mængden peger på Kejseren og udbryder “Han har jo ikke noget på”.

Misforstå mig ikke; Mangfoldighed og valgfrihed er godt, og jeg hilser alle de nye bryggerier velkommen. Jeg er bare bange for, at en stor del af disse små bryggerier knækker nakken inden længe, hvis ikke man får priserne ned i et mere menneskeligt leje.

Leave a Reply