634-5789 – En rigtig soul man

Wilson Pickett er død! Han blev kun 64 år gammel.

Wilson Pickett var sammen med navne som Otis Redding, Aretha Franklin, Steve Cropper og Booker T. and the MG’s med til at definere soul-scenen i USA tilbage i midten af 60’erne. Med legendariske Stax Records som centrum var Pickett en vigtig brik i tilblivelsen af den såkaldte Memphis Soul – der blandt andet havde det særkende, at musikerne arbejdede sammen og optrådte uden skelen til hudfarve. I dag kan det lyde overflødigt at nævne dette, men det var det ikke i 60’ernes USA – slet ikke i sydstaterne. Således blev Picketts vel nok bedst kendte og mest holdbare hit, In the Midnight Hour, til i et samarbejde med Steve Cropper. De skrev sangen en nat på et motelværelse uden for Memphis. Parakdoksalt nok var det på netop dette motel, Lorraine Motel, at Martin Luther King få år senere blev snigmyrdet – en begivenhed, der – i hvert fald for en tid – skabte alvorlige spændinger sort og hvid imellem, og som vel også i nogen grad var med til at tage livet af Memphis Soul-scenen.

Ud over In the Midnight Hour havde Wilson Pickett også hits som Mustang Sally, 634-5789 og Funky Broadway. Antallet af hits tog af i 70’erne, men hans betydning kan ikke undervurderes, og hans musik var blandt andet den røde tråd og ledestjerne for “The Commitments” fra filmen af samme navn, og han optrådte - man havde nær sagt naturligvis – i filmen Blues Brothers 2000, sammen med et imponerende sammenrend af stjerner fra stax-årene, Eddie Floyd, Steve Cropper, Donald Dunn, Isaac Hayes og dr. John.

Han optrådte indtil for ca. et år siden, hvor han på grund af problemer med helbredet måtte stoppe turnéaktiviteten.

Jeg ved ikke med dig – but I’m gonna wait till the midnight hour! 

Leave a Reply